Bunq
Sinds een paar jaar is er een nieuwe speler op de markt van de bankwereld: Bunq. Deze start-up biedt een ver ontwikkelde digitale bankomgeving. De andere grote banken hebben er met dit bedrijf een concurrent bij. Maar wat biedt Bunq nu precies aan?
Bankvergunning
Bunq heeft sinds eind november 2015 een bankvergunning van De Nederlandsche Bank. Dit betekent dat het bedrijf betaalverzoeken en overboekingen van geld zelf af kan handelen. Dit is iets dat niet veel jonge bedrijven in deze sector weten te verkrijgen.
Focus op mobiel bankieren app
Het bankieren via een app op de smartphone is een speerpunt voor Bunq. De focus van het bedrijf ligt dan ook vooral op deze app, waarmee je verschillende betaalrekeningen kan beheren, betaalverzoeken kan versturen en ontvangen en waarmee je gezamenlijke rekeningen kan openen. Erg handig voor bijvoorbeeld een avondje stappen met een groep of een gezamenlijke vakantie!
Tot zover portretteert de start-up zich voornamelijk als een aanvulling op de diensten van andere banken, niet zozeer als een vervanging daarvan. Wel blijft het zich ontwikkelen en zal het in de toekomst waarschijnlijk meer functies toevoegen die grote banken ook aanbieden.
Bunq vrij
Met Bunq vrij kun je gratis 1 betaalrekening openen, waarmee je betalingen kan ontvangen en betaalverzoeken kan verzenden. Geld opnemen of betalen in een winkel is hiermee niet mogelijk. Wel kun je voor €9,00 een betaalpas kopen, die 4 jaar geldig is. Vervolgens betaal je per pintransactie en geldopname een vast, laag bedrag.
Bunq premium
Het biedt ook een uitgebreider pakket diensten: Bunq premium. Hiermee kun je 25 betaalrekeningen openen. Dit abonnement is inclusief een betaalpas en een WorldWide Mastercard. De laatstgenoemde is vergelijkbaar met een creditcard, alleen wordt het geld direct van de rekening afgeschreven. Bij een creditcard wordt een schuld opgebouwd die aan het eind van de maand geïnd wordt.
Het is bij Bunq (nog) niet mogelijk om een spaarrekening te openen.
Bunq zakelijk
Naast het gratis en het premium pakket, biedt deze nieuw bank tevens een zakelijk pakket aan. Dit is een erg flexibel pakket dat mee kan groeien met je onderneming en onder andere 25 rekeningen bevat.
Bunq kosten
Een helder overzicht van de pakketten die Bunq biedt, wat deze inhouden en de kosten ervan, is hier te vinden.
iDeal-betalingen doen en automatische incasso
Waar dit in het begin nog niet mogelijk was, werkt het bedrijf inmiddels ook met het doen van online betalingen via iDeal. Tevens is het mogelijk om te betalen via automatische incasso’s.
Innovaties
Een uniek kenmerk van een betaalpas bij Bunq, is de mogelijkheid om 2 pincodes voor 1 betaalpas te hebben. Zo kun je twee betaalrekeningen aan één pas koppelen. Het is afhankelijk van de pincode die je bij het betalen intoetst van welke rekening het bedrag wordt afgeschreven.
Verder is het mogelijk om via de app je pincode te veranderen. Ook kun je de cvc-code van de mastercard laten roteren. De cvc-code is een beveiligingscode die je bij online betalingen met een mastercard in moet voeren. Hiermee autoriseer je de betaling. Deze beide mogelijkheden verhogen de veiligheid van je betaalpas.
Je geld wordt niet doorgeschoven
In tegenstelling tot de grote banken gebruikt Bunq het geld van rekeninghouders niet voor andere bankactiviteiten, zoals het uitlenen van geld aan andere klanten. De start-up verdient geld door een bedrag te vragen voor bepaalde diensten zoals een betaalpas. Tevens verwacht het geld te gaan verdienen met het aanbieden van abonnementen aan zakelijke gebruikers.